Kulturkrock

Som nog alla vet så bor jag i London. The capital of Europe som dom gillar att kalla det. Att bo utomlands skapar ibland intressanta kulturkrockar, som igår tillexempel. 
Tjejen jag jobbar med är lite..mammig? Liksom hon ska kontrollera allt, alltid ha rätt och alltid veta bäst. Som en riktig mamma! Igår då så stor vi bakom baren och pratade, det var bara två gärster inne så dom var liksom halvt med i konversationen. Bakom baren stod en låda med saker vi skulle skicka iväg till en annan bar. På lådan hade någon skrivit : James likes kids! . Så jag läste det högt för henne. Vad händer? Joo hon skriker att jag inte kan säga så högt, det kan ju misstolkas som att James är pedofil. Vaddå, svarar jag. Är det inte det som är meningen?Gästerna bara skrattar. Då berättar jag om när någon skrev: "Shayne is a cunt" (cunt=fitta)under en flaska som vi fick skickad till oss. Efter att vi hade använt flaskan i några veckor så frågade en gäst Shayne själv, vem denna Shanyne som var? Gästerna skrattar igen men tjejen skriker: Du kan inte säga cunt högt, det kan uppfattas som stötande.
I båda fallen undrar jag.
1. Varken James eller Shayne är där, så vi pratar om personer som kanske inte ens finns? 
2. Vi säger det inte i ett samanhang då vi försöker kränka någon.
3. I båda fallen är det väl uppenbart att det ska misstolkas och att det är ett skämt?

Sen försökte jag relatera det till Sverige och komma på något ord som man abslout inte får säga högt. Kom inte på ett ända. Man får inte kränka personer för deras sexuella läggning, hudfärg eller åsikt. Så dom orden kanske man inte ska använtda när man skämtar. MEN åter igen, punkt 4 på listan.

4.Använde jag ord som skulle kunna uppfattas som stötande i samanhanget?
5. Får man inte skämta i the capital of Europe?


Va? VA?vA?

Work and talk!


Sånt är livet!

Min dator gick sönder.BINGO! Så istället för att ladda upp bilder här från Saras dator får vi väl leka lite lekar istället. Igår på jobbet pratade dom om nåt som hette "Penis game" Du ska , i ett offentligt sammanhang säga Penis, ganska tyst. Tanken är sedan att din kompis sedan ska säga det lite högre, sen är det din tur igen. Den som inte vågar säga det längre förlorar. Utmaning antagen?

Oh what a night!

Oh, what a night! Gick hem till en kille som raggade upp mig i baren, super het. Vad som hände sen stannar mellan två par ögon och ett par vita lakan. Säger bara WOW!! 

..Nej så var det ju inte riktigt. Jag har jobbat igen, som alla helger. Och precis som alla helger hade jag jättekul. För kul ska man ha på jobbet, annars borde man byta ( hint-hint till alla som klagar!)
Och precis som alla helger när man jobbar i bar så händer nåt galet. Ibland kliver 35 personer i giraffdräckt in, ibland blir man bjuden på 13 shots men så dricker man Cola istället och lägger pengarna i dricksen, ibland så kommer det in gäster som berättar att det springer omkring ett tonårsgäng på gatan och viftar med knivar. Och så var det igår. Hela Clapham var lite upp och ner. Tjejer som fick sina drinkar spetsade. Folk som blev kidnappade på gatan och rutor som blev krossade. Lilla Sverige, var är du??

Man tar vad man har: Smyckesträd!

Plockade hem en avbruten gren från parken, trollade lite med den och vipps hade jag ett smyckesträd som jag kilade fast mellan hyllorna i bokhyllan. Fint va?

Att stå stadigt

Ni vet uttrycken "med fötterna på jorden" och" att tas ner på jorden"? När funderade ni senast på vad dom i praktiken handlar om ? Jag menar, ingen kan flyga så vill alla går ju redan på jorden? Eller?

När man som jag jobbar som bartender, i en bar där man måste interagera jättemycket med gästerna så kommer man på sig själv med att berätta saker om sina drömmar, sitt liv och sin framtid som man inte alltid visste själv. Härom dagen satt det en ensam kille vid ett bord så jag gick fram och satte mig. Vi pratade om att resa och om vad jag ville göra i framtiden.
Om ni inte visste innan så vill jag bli barnmorska och arbeta på den plats i världen där jag behövs mest. Efter en resa jag gjorde till Jordanien för 2.5år sedan så är jag ganska säger på att jag gör större nyta i ett beduintält än på sjukhusen hemma i Sverige. Iallafall tillfälligt. Behovet av vård mot lunginflamationer, förlossningshjälp och vaccinationer är enormt och där det finns en plats och funktion att fylla, där vill jag vara.

I disskussionen så säger gästen helt plötsligt: "Men det kommer ju aldrig att gå, du är ju inte muslim och bär ju inte slöja. För du vill väl inte stödja kvinnoförtrycket?".
Men vet ni vad? När jag var i Jordanien bar jag slöja. Tilläggas ska då att jag är troende kristen. Och detta var inte för att stödja "kvinnoförtrycket" . Detta är för att jag tror att om något som helst sammarbete ska fungera så måste alla ner på jorden och ner på samma jordplätt. I den muslimska delen av världen betraktas västerlänningar som en grupp människor som "syndar". Som kvinna förväntas jag gå runt i bikini på gatan, plocka upp en ny kille i varje hörn för att sedan låta min man , som då betraktas som homosexuell-syndigt,syndigt- att sköta mat,barn och hus. 
Hur och vart ska dessa två världar mötas och en relation byggd på respekt skapas om vi bara går runt och tycker att den andra parten gör fel? Hur ska jag , som sjukvårdskunnig då kunna bli insläppt i ett beduintält, hjälpa barn, kvinnor och män med för den delen om dom hela tiden tror att jag ska ha dåligt inflytande på dom?
Det är då jag tror att man måste ta sig själv ner på deras jordplätt, sträcka ut sin hand så att säga. På med en slöja och en långkjol. Inte yttra sin åsikt om Islam första dagen och faktiskt ta seden dit man kommer. 

Jag tycker inte att detta är att stödja den del av deras kultur som jag ofta vill ifrågasätta, inte att förminska sig själv eller att förneka sitt ursprung. Detta är att ha båda fötter na på jorden och att dessutom stå stadigt på dom. Håller ni med?






Och det där fick bli dagens Jordanien outfit.

Totally Swedish

Igår var jag och handlade svensk mat i svenska affären här i London, Totally Swedish. Jag som hade haft hönökaka och fil cravings i flera veckor- och så var det slut. Tydligen är det lågsäsong för Londonsvenskarna och affären får inte levernas förän om flera veckor. Jahoop tänkte jag och traskade hem med mina ballerinakex och mitt knäckebröd. Bra för plånboken att jag inte kunde köpa allt jag ville, mindre bra för magen. Tur att jag åker hem en sväng nästa vecka! På kvällen var jag på galejj med SexySwedishSingleSociety då hade jag på mig det där- en klänning som ser ut som en jump-suit från Bershka och en kofta jag plockat upp från lost property på jobbet. Kalasfint blev det. 






Gottcha!

Fick precis ett sms där någon ursäktade sig för att han inte svarat eftersom "han somnade" . HA, gottcha!- tänkte jag då, det gjorde du inte alls för 20 minuter efter att jag skickat smset han skulle svarat på så ploppade hans Facebook upp på min Facebookwall över senaste händelser. Liar Liar och Facebook är min bästa vän!

HippHippHurra!

Fylla år måste man ju också göra ibland. 20 hela blev det den här gången så när jag var i Sverige senast passade jag på att bjuda på tårta a'la 2års kalas. Det är nog lite så jag fungerar, när jag tycker jag blir för gammal, vilket också hände när jag skulle fylla 14, så bestämmer jag mig för att göra något riktigt otypiskt för min ålder. Som att bjuda på en tåg-tårta. Och så här såg det ut. Min kusin Ellen fick stå för leendet på bilden där vi sorterar godis. Snygg är hon!


-


Super enkel tårta att göra. Glassblock fick ligga på en planka jag hittade i källaren och klädde med folie. Sen är det bara att låta fantasin flöda och hitta på olika saker att transportera på olika vagnar. Jag hade en timmervagn med chokladfingerkex. En bilvagn med ahlgrens bilar. En brädvagn waffers. En vagn med trekantiga lådor av toblerone och en vagn med runda lådor av non-stop. Loket fick en skorsten och fönster av fruktgodisar. Alla vagnar fick hjul av ballerina kex och så serverade jag med hallonsås till. Mums!

London



Nu har jag var på morgon, som i mitt fall betyder middags, promenad genom den fina staden. Tänk att man får bo här, på ett ställe där det händer så mycket.



Titta och njut!

Som stranden och som gräset

Ni vet psalmen Guds kärlek är som stranden och som gräset. Vidare in i den sången finns en rad som går-att säga "ja" till Gud och säga "nej"-. Precis så tror jag att det är. Du föds med den fria viljan att säga ja till Gud i ditt liv. Efter det hemska som hände i Norge i fredags då så många oskyldiga ungdomar dog blir jag som kristen ofta så ifrågasatt. Det blir som ett teodicéproblem fokuserat på en händelse. Om Gud finns, varför får då så många unga dö? 
Anders Behring Breivik beskrivs som en kristen fundamentalist. Han ska alltså ha gjort detta för att bli mer fulländad i sin tro. Låter det som den kristna Guden? Och vem höll egentligen i vapnet? Jag tror att Gud har ett finger med i spelet i allas vardag. I varje händelse. Och i dessa händelser ger han oss möljigheten att föja honom eller inte. Är det inte många gånger vi gör något vi vet är fel? Slår bort tanken på att man inte borde kasta bananskal i naturen eller att inte hälsa på en gammal barndomskompis på stan? Detta är ju i samhanhanget bagateller men ändå ett aktivt val. Anders Behring Breivik kristna tro ställs bara i en kulturell jämförelse med islam. Media vill skapa ett sorts kristet jihad, ett sätt att skylla händelser på Guds drivkraft.
Där med inte sagt att Anders inte är kristen, det kan han absolut vara.Och då kommer nästa fantastiska krista fenomen- förlåtelsen. Min kompis Alexander sa det så bra. Hat föder hat. Människor är ledsna, upprörda och förtvivlade. Men att hata någon, vad leder det till? Tänk på det!

Allt ska bort!




Så här kan det gå när man älskar att handla men hatar att äta ensam. Man fyller hela skafferiet med konserver som kan vara bra att ha. Men nu har jag bestämmt mig, allt ska bort. Och så ska jag spara pengar också. Det är måndag och tredjeveckan med matlåda. Denna vecka blir det paj. Förra veckan vart det afrikansk soppgryta. Då såg det ut sådär som på bilderna ovan. Lite grönsaker som squash,lök, selleri och kålrot fick blanda sig med linser och kikärtor. En burk hela tomater, lite vatten och kryddor senare så var fem lunchlådor klara.

Onsdagsbestyr

Det har är min blogg och det är är vad jag gjorde igår.
Sara väckte mig och sa att om tio minuter skulle vi åka och äta frukost med Scott och hans kompisar. Tack och lov att jag varken är sömnig tonåring eller skönhetsfreak. 10 minuter senare stod jag där med väskan på axlen och var redo att gå. Egentligen är det ju inte min förtjänst att det går så fort att komma iväg, det är väskan. Den är som en scout, alltid redo. Och den innehåller allt man kan tänkas behöva, som min kamera och det var extra glad över igår:
1. London så där fint som bara en stad kan vara. Elledningar och vacker himmel
2. Efter frukosten grillade jag med Sam och hans kompisar i Brixton. Grannen fixade och eldade i trädgården så det blev fina mönster i solstrålarna av all rök. Grillningen var iallafall jättetrevlig.
3. Glass i parken- frukostefterrätt med Sara.



RSS 2.0